Ohrabriti decu

Trogodišnjak

juri ptice po plaži, skače u vodu da bi naučio da pliva, pokušava da osedla psa, galopira, i još ko zna šta će mu pasti na pamet!

Zapravo je hrabar- ne boji se da proba nove stvari, povezuje ideje i radnje, ide kroz život pun uzbuđenja i radoznalosti!   Poseduje osobine koje ga mogu učiniti kao uspešnog i sposobnog odraslog čoveka.

Neka ponašanja su opasna, deci treba postaviti jasne granice u okviru kojih mogu da istražuju, uče da razvijaju veru u sopstvene mogućnosti i sposobnosti!

KLJUČNA REČ:

stvaranje ravnoteže između BEZBEDNOSTI (sa jedne strane) i KREATIVNOSTI I HRABROSTI !

Trogodišnjaci često kažu „sam ću“, „ja uradim“! Žele sve da urade. Ali roditelji govore „Ne, suviše si mali“, „Ne možeš ti to dobro da uradiš“, „Čekaj dok porasteš“, „Lakše je i brže da ja to uradim.“

Godinama kasnije, ti isti roditelji se mogu pitati „Zašto njihovo dete NEĆE baš ništa da uradi!

SPUTAVAJU dečju inicijativu!

U prvoj godini se razvija osećaj poverenja ili nepoverenja, u drugoj osećaj autonomije ili osećaj sumnje ili sramote, u uzrastu od dve do šest godina počinju da se razvijaju osećaj inicijative ili osećaj krivice!

Za predškolce je svet uzbudljivo mesto, žele da istražuju!

Neke frustrira kad im se odrasli nađu na putu,  dok se neka deca prepuštaju uznemirenim roditeljima da ih previše zaštite. Svakako, u oba slučaja, njihov osećaj za inicijativu je osujećen.

Potrebno je pokazati veru u njihovu sposobnost da savladaju novu veštinu, a njihovo  iskustvo mu je reklo „ja to mogu“, tako snažno kako majčine reči nikad ne bi mogle.

Potreba da se razvija inicijativa je urođena, kada su deca obeshrabrena da istražuju svet oko sebe, obočno se loše ponašaju! Odrasli to nazivaju prkosom, i nastoje da ga obuzdaju.

Deca moraju biti bezbedna, moramo ih naučiti da se lepo ponašaju, a to je najlakše kada odrasli daju deci mogućnost da preuzmu inicijativu, kako bi deca naučila koje su im stvarne mogućnosti.

Facebook Komentari

About Leposava Ivić

Kaže se da mudar čovek uči na SVOJIM greškama. Mudriji uči na TUĐIM greškama. Ali najmudriji uči na tuđim USPESIMA!