Ljutnja-bes kod dece

 

Nastupi gneva su tipični izrazi besa kod dece, i ne treba se boriti sa tim. Potrebno je pomoći deci da razumeju zašto postaju besna, prepoznaju kako počinje ta moćna emocija  u njihovim srcima i telima (ljutnja je duboka fizička reakcija) i razviju načine da sami sebi pomognu, bore se i prebrode bes.

Potrebno je da pronađu prihvatljive, pozitivne načine da se nose sa osećanjima, čak i onim ružnim.

Ponašanje prema jakim dečijim emocijama može biti valika prilika da se uđe u njihov svet i izgrade bliskost, razumevanje i poverenje.

Načini kako deca mogu da izraze i istraže snažne emocije:

  • crtanjem kako izgledaju emocije. Imaju li boju? Zvuk?
  • može da ispriča ono što oseća. Pošto većina nije u potpunosti svesna svojih osećanja, može se pokušati sa „da ili ne“ pitanjima. „Kada ne dobiješ ono što želiš, da li te to čini besnim da prosto ne možeš da izdržiš“? Deca osećaju olakšanje što ih je neko razumeo.
  • pitanje šta primećuje da se dešava u telu kada je zaista besno. Pošto ljutnja aktivira fizičke reakcije (ispušta adrenalin, otkucaji srca i disanje se ubrzavaju, krvni sudovi se šire itd.) većina ljudi oseća fizički bes.
  • potrebno je pružiti prihvatljiv način za suočenje sa ljutnjom.
  • zatražiti od deteta da se smiri pre nego što odreaguje snažnim emocijama.

Neka deca imaju poslednju reč. Ne pokušavati da se odgovore od njihovih osećanja ili umesto njih rešavati problem.Treba imati poverenje u decu; neka ih vode njihova osećanja i neka sama sebi završavaju poslove.

Vaspitačima može da bude od velike pomoći da deca izvežbaju situacije kad su ljuta, da se unapred razgovara šta treba da se radi kada smo neraspoloženi.

Pozitivna disciplina za predškolce, Dr Dž. Nelsen, Mr Č. Irvin i R. Dafi, izvodi
Facebook Komentari

About Leposava Ivić

Kaže se da mudar čovek uči na SVOJIM greškama. Mudriji uči na TUĐIM greškama. Ali najmudriji uči na tuđim USPESIMA!