Kako vidimo svoje dete kao odraslog čoveka

Ne postoji, na kugli zemaljskoj, roditelj koji, iz najbolje namere nije pogrešio u vaspitanju svog deteta ili dece. Šta vrede naši iskreni i pošteni motivi ako mnogo godina kasnije nismo zadovoljni  rezultatom naše najvažnije životne misije?!

Razmislimo na trenutak: zar ne bi bilo od pomoći, dok se upuštate na put roditeljstva, da znate koja vam je krajnja destinacija? Kako ćete stići ako nemate jasnu sliku o tome kuda želite ići?

Počnite o tome da razmišljate još dok je beba u stomaku!

Šta želite za biće koje je deo vas, koje najviše volite na svetu, koje je najveći dar od Boga! Koje kvalitete želite da ima?

Prvo obećejte sebi da ćete ga prihvatiti baš onakvo kakvo jeste, i da ćete pratiti njegovu prirodu!

Šta želite kad odraste i postane odrastao čovek, koje kvalitete i osobine želite da ima? Da li želite

da bude samopouzdano, predusretljivo i učljivo ili odgovono, marljivo i pouzdano. Većina roditelja želi da im deca budu srećna, da imaju zdrave odnose, dobro plaćen posao. Šta god da želite kako ćete to ostvariti? Naravno svaki roditelj ima misiju da osposobi dete za život, i to će raditi razvijajući određene veštine, kvalitete i vrednosti.

Karika koja nedostaje u ovoj priči!

Samo dete! Ono je SUBJEKAT! Ne može bez njega, mora imati u svim roditeljskim vrednostima slobodu, da u datim okvirima bira po svojoj prirodi.                                                                Problemi koji se javljaju u odraslom dobu su oni koji proističu od toga što su roditelji pružali ono što je po njihovom mišljenju bilo potrebno, ne osluškujući šta dete želi ili ima potrebu.                         Ključne reči: bezgranična roditeljska ljubav i poštovanje prirode svakog deteta u istim porodičnim vrednostima.

Facebook Komentari

About Leposava Ivić

Kaže se da mudar čovek uči na SVOJIM greškama. Mudriji uči na TUĐIM greškama. Ali najmudriji uči na tuđim USPESIMA!