Deci su potrebna pravila

Kada se pojavi neželjeno ponašanje dece odrasli često misle da su deca tome doprinela, ne shvatajući da su sami „krivi“ za to.

Deca NIKADA nisu kriva!!

Ako se osujeti dečija inicijativa, deca reaguju tako što razvijaju veštinu manipulacije, ona „ne mogu“ da skupe igračke, „ne mogu“ da se sama obuju, „ne mogu“ sama da jedu…

Da bi se izbegli ovakvi nesporazumi, odrasli koji se bave decom bi trebalo da razumeju razvoj i ono što priliči uzrastu njihovog deteta,

da misle ono što govore, da budu dosledni blagim ali čvrstim postupcima-ne predavanjima!

Deci treba dozvoliti da razviju inicijativu, tako što će dobiti priliku za to, vreme da izvežbaju i ohrabriti ih za mnoge stvari koje čine. Roditelji žele samopouzdanu, hrabru, domišljatu, odgovornu, istrajnu decu koja imaju samopoštovanje, ali mnogi ne žele da ih tome nauče, ili nisu svesni kako to da učine.

Kada negde krenete, u goste, na pijacu, na utakmicu, u kafić, dogovorite se “ kako ćemo da se ponašamo“!  Ako dete počne da krši dogovor, blago ali energično ga podsetite  dodirom, mimikom, rečima. U slučaju da takvi gestovi ne budu efikasni, odvedite ga kući, i porazgovarajte kako će se sledeći put ponašati, blago, dosledno i uporno!

Ako ste se dogovorili da bira između kokica i sladoleda, istrajte u tome iako namerno ispusti to što je tražilo da bi dobilo ono drugo.

Igrajte igru „Zamenimo uloge“, vi budite nerazumno dete a ono vi, odglumite neku situaciju, detetu će biti zabavno da vas opminje i ispravlja, i na taj način prihvatiti postavljena pravila.

Deca „slušaju“ blage, čvrste i dosledne radnje više nego reči, i često će pokušavati da pomere granice koje su im postavljene, i tu odrasli moraju da budu fleksibilni i prihvate promene sve dok ne ugrožavaju cilj koji je postavljen!

Facebook Komentari

About Leposava Ivić

Kaže se da mudar čovek uči na SVOJIM greškama. Mudriji uči na TUĐIM greškama. Ali najmudriji uči na tuđim USPESIMA!